Θεραπευτική Ιππασία

Αρχική / Θεραπευτική Ιππασία
  Ιουλ 30, 2020

Θεραπευτική Ιππασία

 


Η θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής του. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό, κτλ. Όσον αφορά την Ιπποθεραπεία αυτή είναι το πιο εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας.

 

 

 

 

 

Θέλετε να κάνετε δωρεάν ανίχνευση δυσκολιών για το παιδί σας; Kάντε δωρεάν λήψη της εφαρμογής εδώ

 

 

Η θεραπευτική ιππασία βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες:

 

 Κίνησης

 Νόησης

 Λόγου και Ομιλίας

 Ανάπτυξης και Συμπεριφοράς

 

 

Είναι μια καθαρά θεραπευτική συνεδρία και αφορά τους επιστήμονες της αποκατάστασης (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κτλ). Πρόκειται για την μεταφορά μιας συνεδρίας αποκατάστασης, αντί στην αίθουσα στην αρένα και αντί να χρησιμοποιούνται κάποια άλλα θεραπευτικά εργαλεία, χρησιμοποιείται το άλογο. Στην περίπτωση αυτή το μόνο που διαφέρει από μια συμβατική συνεδρία αποκατάστασης, είναι ο χώρος (αρένα) και το μέσο (άλογο). Επίσης τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις (αξιολόγηση, πρωτόκολλο θεραπείας, στόχοι θεραπείας, κτλ), που απαιτούνται και στο θεραπευτήριο.

 

Η Ιπποθεραπεία αποτελεί έναν τύπο θεραπευτικής παρέμβασης που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Εκμεταλλευόμενη το φυσικό βάδισμα και την κίνηση ενός αλόγου η Ιπποθεραπεία παρέχει κινητικά και αισθητηριακά ερεθίσματα στον αναβάτη για την αντιμετώπιση των σωματικών, συναισθηματικων και νευρολογικών προβλήμάτων του , ενω ταυτόχρονα προσφέρει θετικές ψυχολογικές , κοινωνικές και εκπαιδευτικές επιδράσεις στους συμμετέχοντες. ( Βάσσης- Παλαιοθοδώρου 2019)Τα οσα ερευνητικά δεδομένα υπάρχουν δείχνουν οτι η Ιπποθεραπεία είναι αποτελεσματική σε άτομα με ΔΑΦ βελτιώνοντας την ισορροπία , το μυικό έλεγχο, την κινητικότητα , τη στάση του σώματος, το συντονισμό χέρι-μάτι, τη συγκέντρωση , την υπομονή, την καθημερινή ομιλία και τις γλωσσικές δεξιότητες των συμμετεχόντων.

 

Τα οφέλη που συναντούν τα παιδιά με ψυχικές και συναισθηματικές προκλήσεις οφείλονται επίσης στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουν με το άλογο. Τα άλογα επιλέγονται και εκπαιδεύονται ειδικά για να είναι ευγενικά, υπομονετικά και ήρεμα. Η άνευ όρων, χωρίς κριτική σχέση μεταξύ του αλόγου και του ασθενούς ενθαρρύνει το παιδί να σχηματίσει μια αλληλεπίδραση με ένα άλλο ζωντανό ον, το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα αυτιστικά παιδιά. Τους είναι τόσο ευχάριστο όλο αυτό που δεν συνειδητοποιούν καν ότι συμμετέχουν σε μια θεραπευτική δραστηριότητα.

 

Η Ιπποθεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες και σε καμία περίπτωση από εθελοντές. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε την ασφάλεια αλλά και την ποιότητα των συνεδριών. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα, όταν η ιπποθεραπεία εφαρμόζεται κάτω από προϋποθέσεις, περιλαμβάνεται στο εθνικό σύστημα υγείας και συνταγογραφήται από τα κρατικά ταμεία.

 

 

Βιβλιογραφία: Βάσσης Κων/νος- Παάιοθοδώρου Αργυρώ , Η ιπποθεραπεία ως μέσο αντιμετώπισης συναισθηματικών και νευρολογικών διαταταραχών σε μαθητές με αυτισμό (διερευνητική μελετη), Περιοδικό Νεος Παιδαγωγός , Ιουνιος 2019

 

Λέξεις Κλειδιά:  Αυτισμός, Συμβουλευτική Γονέων, Θεραπευτική Ιππασία

 

ΣυγγραφέαςΠαπαθανασίου Στέλλα

 

 

 

 

Είστε γονέας και θέλετε να δείτε αν το παιδί σας εμφανίζει δυσκολίες;

Γονείς από όλες τις περιοχές κάνουν ΔΩΡΕΑΝ❗️:

✅Ανίχνευση Δυσκολιών

✅Εντοπίζουν Ειδικούς αποκλειστικά για παιδιά.

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του https://doctorkids.gr/el τελείως δωρεάν και γίνεται ο ειδικός του παιδιού σας.

 

Είστε ειδικός και θέλετε να γίνετε μέλος της μεγάλης ομάδας του Dr Kids;Συμπληρώστε τη φόρμα και κάντε την εγγραφή σας.

Επικοινωνία
Doctor Kids
Mail : info@doctorkids.gr
Social Media
Εισαγωγή
Στο doctor kids στόχος μας είναι να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο του γονέα στον δύσκολο αγώνα της ανατροφής του παιδιού του. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να εντοπίσει πιθανές δυσκολίες του παιδιού απο μικρή ηλικία και να τον οδηγήσουμε στην πρώιμη παρέμβαση ώστε να εξαλειφθούν οι αποκλίσεις.