Χαρακτηριστικά ενός ατόμου με αυτισμό

Αρχική / Χαρακτηριστικά ενός ατόμου με αυτισμό
  Ιουλ 24, 2020

Χαρακτηριστικά ενός ατόμου με αυτισμό

 


 

Σύμφωνα με την πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συλλόγου, τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) εμφανίζουν επίμονα ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία. Παρουσιάζουν, ακόμη, περιορισμένα, επαναληπτικά πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων ή και δραστηριοτήτων (APA, 2015).   

        

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το εγχειρίδιο της διεθνούς ταξινόμησης των Νόσων (ICD) στη 10η έκδοσή του, αναφέρει τον αυτισμό ως διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (Δ.Α.Δ.). Η τριάδα των διαγνωστικών συμπτωμάτων χαρακτηρίζεται από ποιοτικές ανωμαλίες στις κοινωνικές συναλλαγές, στους τρόπους επικοινωνίας καθώς και από περιορισμένο, στερεότυπο, επαναλαμβανόμενο ρεπερτόριο ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Ο αυτισμός προσβάλλει κυρίως το ανδρικό φύλο με αναλογία 3:4 σε σύγκριση με το γυναικείο (ICD-10, 2011).

 

Θέλετε να κάνετε δωρεάν ανίχνευση δυσκολιών για το παιδί σας; Kάντε δωρεάν λήψη της εφαρμογής εδώ

 

Πιο αναλυτικά, τα άτομα με αυτισμό:

 

 Αποτυγχάνουν να ξεκινήσουν ή να ανταποκριθούν κατάλληλα σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

 

 Αποτυγχάνουν να εισάγουν ή να διατηρήσουν ένα θέμα συζήτησης.

 

 Ελλείμματα εμφανίζονται και στις επικοινωνιακές συμπεριφορές, όπως είναι η ανεπαρκώς ολοκληρωμένη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, η βλεμματική επαφή και η γλώσσα του σώματος, που χρησιμοποιούνται για την κοινωνική συνδιαλλαγή. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η γλώσσα δεν αναπτύσσεται καθόλου.

 

 Δύνανται ακόμη να εκδηλώσουν υπερ ή υπό αντιδραστικότητα στις αισθητηριακές πληροφορίες του περιβάλλοντος (για παράδειγμα σε ήχους).

 

 Εμφανίζουν εξαιρετικά περιορισμένα ενδιαφέροντα (π.χ. αριθμούς, γράμματα), τα οποία είναι μη φυσιολογικά σε ένταση ή σε εστίαση (APA, 2015).

 

           

Βιβλιογραφικές Αναφορές

American Psychiatric Association (2015). Διαγνωστικά Κριτήρια απο DSM-5. Κ. Γκοτζαμάνης (Επιμ.). Αθήνα: Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας.

Στεφάνης, Κ., Σολδάτος, Κ., & Μαυρέας, Β. (2011). Ταξινόμηση ICD-10 Ψυχικών Διαταραχών και Διαταραχών της Συμπεριφοράς. Κ. Στεφανής, Κ. Σολδάτος, & Β. Μαυρέας, (Επιμ.). Γενεύη-Αθήνα: Βήτα.

 

 

Λέξεις Κλειδιά:  Αυτισμός, Συμβουλευτική Γονέων

 

ΣυγγραφέαςΝταντάμης Δημήτριος-Γεώργιος, M.Ed.

 

 

  

 

Είστε γονέας και θέλετε να δείτε αν το παιδί σας εμφανίζει δυσκολίες;

Γονείς από όλες τις περιοχές κάνουν ΔΩΡΕΑΝ❗️:

✅Ανίχνευση Δυσκολιών

✅Εντοπίζουν Ειδικούς αποκλειστικά για παιδιά.

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του https://doctorkids.gr/el τελείως δωρεάν και γίνεται ο ειδικός του παιδιού σας.

 

Είστε ειδικός και θέλετε να γίνετε μέλος της μεγάλης ομάδας του Dr Kids;Συμπληρώστε τη φόρμα και κάντε την εγγραφή σας.

Επικοινωνία
Doctor Kids
Mail : info@doctorkids.gr
Social Media
Εισαγωγή
Στο doctor kids στόχος μας είναι να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο του γονέα στον δύσκολο αγώνα της ανατροφής του παιδιού του. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να εντοπίσει πιθανές δυσκολίες του παιδιού απο μικρή ηλικία και να τον οδηγήσουμε στην πρώιμη παρέμβαση ώστε να εξαλειφθούν οι αποκλίσεις.