Ψυχολόγος διευκρινίζει για τα όρια στην παιδική ηλικία

Αρχική / Ψυχολόγος διευκρινίζει για τα όρια στην παιδική ηλικία
  Ιουλ 07, 2020

Όρια στην παιδική ηλικία

 


 

 Τα πρώτα όρια στο παιδί δημιουργούνται με αφορμή πάντα τις επιθυμίες του.

 

Όταν για παράδειγμα θέλει κάτι και είναι δύσκολο να το έχει, ο τρόπος της αντίδρασής του μας πληροφορεί για το είδος των ορίων που θα πρέπει να προσέξουμε. Ξεκινώντας πάντα από το σπίτι λοιπόν, τα όρια και το να τεθούν, εκτός από αγαπημένα αντικείμενα (λιχουδιά), περιστρέφονται και γύρω από τους χώρους του σπιτιού και την αυτονομία του παιδιού.

Το να υπακούσει το παιδί δεν σημαίνει απαραίτητα να «κάνει πίσω» τελικά την επιθυμία του, σημαίνει και αναπροσαρμογή των προϋποθέσεων για την επιθυμία αυτή. Ο μικρός μας φίλος μπορεί να φάει τη λιχουδιά που θέλει αρκεί να φέρει το πιάτο του, ή να φάει το φαγητό του πρώτα.Μπορεί να παίξει ηλεκτρονικό αφού διαβάσει τα μαθήματά του. Να βοηθήσει τη μαμά να κάνει δουλειές για να μπορέσουν μετά να πάνε βόλτα.

 

 

 Ας χρησιμοποιήσουμε σωστά τους χώρους του σπιτιού.

 

Μπορούμε να παίζουμε στο σαλόνι το πολύ με δυο παιχνίδια κι αν θελουμε να φέρουμε άλλο παιχνίδι πρέπει να επιστρέφουμε το προηγούμενο τη θέση του. Το καλύτερο είναι να τρώμε στην κουζίνα.Αποφεύγουμε να κάνουμε τραμπολίνο στο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά. Το ιδανικότερο θα ήταν κάθε μικρός φίλος να κοιμάται μόνος του το βράδυ στο δωμάτιο του.

 

 

 Προάγοντας τα χωρικά όρια θέτουμε και συμπεριφορικά όρια.

 

Αφού οι μικροί μας φίλοι δέχτηκαν τους «όρους» μας για να πάρουν αυτό που θέλουν για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε πιο κοινωνικά όρια. Αφού θέλουμε να δούμε το αγαπημένο μας παιδικό ας περιμένουμε να τελειώσει η αγαπημένη εκπομπή της μαμάς. Αφού θελουμε να πάμε στο περίπτερο να αγοράσουμε ενός παγωτό ας πάρουμε και για τον μπαμπά την εφημερίδα του. Σε κάθε περίπτωση το να θέσουμε όρια θα πρέπει να σηματοδοτεί την οργάνωση της συμπεριφοράς του παιδιού με γνώμονα το κίνητρο του, την προσαρμογή και την πρόοδό του.

 

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Παιδί, Όρια, Συμβουλευτική Γονέων, Παιχνίδι με Παιδιά

 

Συγγραφείς: Αντιγόνη Τόλια , Ψυχολόγος

 

 

 

 

Είστε γονέας και θέλετε να δείτε αν το παιδί σας εμφανίζει δυσκολίες;

Γονείς από όλες τις περιοχές κάνουν ΔΩΡΕΑΝ❗️:

✅Ανίχνευση Δυσκολιών

✅Εντοπίζουν Ειδικούς αποκλειστικά για παιδιά.

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του https://doctorkids.gr/el τελείως δωρεάν και γίνεται ο ειδικός του παιδιού σας.

Είστε ειδικός και θέλετε να γίνετε μέλος της μεγάλης ομάδας του Dr Kids;Συμπληρώστε τη φόρμα και κάντε την εγγραφή σας.

Επικοινωνία
Doctor Kids
Mail : info@doctorkids.gr
Social Media
Εισαγωγή
Στο doctor kids στόχος μας είναι να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο του γονέα στον δύσκολο αγώνα της ανατροφής του παιδιού του. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να εντοπίσει πιθανές δυσκολίες του παιδιού απο μικρή ηλικία και να τον οδηγήσουμε στην πρώιμη παρέμβαση ώστε να εξαλειφθούν οι αποκλίσεις.