Τα οφέλη της Μουσικοθεραπείας στον αυτισμό

Αρχική / Τα οφέλη της Μουσικοθεραπείας στον αυτισμό
  Ιουλ 03, 2020

Τα οφέλη της Μουσικοθεραπείας στον αυτισμό

 


 

Η Μουσικοθεραπεία είναι ένας διαδεδομένος τρόπος θεραπείας στο οποίο η μουσική χρησιμοποιείται μέσα σε μια θεραπευτική σχέση για την αντιμετώπιση σωματικών, συναισθηματικών, γνωστικών και κοινωνικών αναγκών των ατόμων. Μέσω της μουσικής στο θεραπευτικό πλαίσιο οι ικανότητες των παιδιών ενισχύονται και μεταφέρονται σε άλλους τομείς της ζωής τους. Η μουσικοθεραπεία παρέχει επίσης τρόπους επικοινωνίας που μπορούν να βοηθήσουν όσους δυσκολεύονται να εκφραστούν με λόγια. Η έρευνα στη μουσικοθεραπεία υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά της σε πολλούς τομείς όπως: συνολική φυσική αποκατάσταση και διευκόλυνση της κίνησης, αύξηση του κινήτρου των ανθρώπων να ασχοληθούν με τη θεραπεία τους, παροχή συναισθηματικής υποστήριξης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και παροχή διεξόδου για την έκφραση των συναισθημάτων.

 

 

https://doctorkids.gr/el/post-detail/19/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%BF

Ο αυτισμός μπορεί συνήθως να παρατηρηθεί μέσα στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής μας και αναγνωρίζεται ως μια πολύ περίπλοκη αναπηρία που επηρεάζει την ανάπτυξη των κοινωνικών, λεκτικών και γνωστικών μας ικανοτήτων. Αυτή η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που επικοινωνούμε με άλλα άτομα και παρόλο που υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών περιπτώσεων αυτισμού, είναι δύσκολο να περιορίσετε ένα συγκεκριμένο σημάδι αιτίας ή συμπτώματος.

 

 

 

 

Πώς η μουσική μπορεί να κάνει τη διαφορά

 

Ένας από τους λόγους που η μουσική έγινε γρήγορα ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία αυτισμού είναι ότι μπορεί να διεγείρει και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας, και όχι μόνο ένα. Αυτό σημαίνει ότι ένας θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τραγούδι ή ένα όργανο για να υποστηρίξει τη γνωστική δραστηριότητα, έτσι ώστε να μπορούμε να οικοδομήσουμε την αυτογνωσία και να βελτιώσουμε τις σχέσεις με άλλους. Η μουσική ενθαρρύνει την επικοινωνιακή συμπεριφορά και μπορεί να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση με άλλους, κάτι που στα παιδιά με αυτισμό είναι πολύ χρήσιμο. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια μπάντα, είναι προφανές ότι όλα τα όργανα πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά ο παίκτης πρέπει να αλληλεπιδρά μόνο με το όργανο στην αρχή. Για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτισμό, η αλληλεπίδραση με άλλους μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μέσω της εισαγωγής ενός εργαλείου στη θεραπεία τους, μπορεί να συνδεθούν πρώτα με το αντικείμενο και στη συνέχεια να ανοίξουν σε άλλους που αλληλεπιδρούν επίσης με τα όργανα τους.

 

Κάντε Ανίχνευση Δυσκολιών Ανάπτυξης στο παιδί σας μέσω των εργαλείων γονέων: doctorkids.gr

 

 

Υποστήριξη ακρόασης και τραγουδιού

 

Η ερμηνεία μας για τη μουσική, τόσο στους στίχους όσο και στον ήχο, μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε να επικοινωνούμε. Για τα παιδιά με αυτισμό, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την εκμάθηση μιας νέας λέξης από ένα τραγούδι ή την καλύτερη κατανόηση του τρόπου δράσης σε μια κοινωνική κατάσταση βάσει των μηνυμάτων που εκφράζει ένα τραγούδι. Γνωρίζουμε ότι ο αυτισμός μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια για τα παιδιά σε κοινωνικά περιβάλλοντα, αλλά μικρές ομάδες παιδιών που ακούνε μουσική μαζί μπορεί να αισθάνονται σίγουροι και άνετα για να σχολιάσουν ή να τραγουδήσουν μαζί με άλλους. Οι ασκήσεις χορού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τόνωση των αισθητήριων συστημάτων μας και να μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

 

 

Μελέτες πρώιμης παρέμβασης

 

Μελέτες πρώιμης παρέμβασης έχουν δείξει ότι αν μάθουμε μαζί με τα αυτιστικά παιδιά μας μέσω ήπιου παιχνιδιού, διασκεδαστικών μουσικών δραστηριοτήτων και μη επεμβατικών παιχνιδιών, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να συνδεθούν με έναν υγιή τρόπο. Ο λόγος που χρησιμοποιούμε τη μουσικοθεραπεία είναι να βοηθήσουμε τα αυτιστικά παιδιά μας να μάθουν να σχετίζονται με εμάς και με άλλους. Άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν, αφού τα παιδιά εξοικειωθούν, σε μία συνεδρία. Εκτός από την αίσθηση του χορού, τη λεκτική πρόοδο των στίχων και την κοινωνική δυναμική της εκμάθησης ενός οργάνου, ο ρυθμός μπορεί να βοηθήσει να παρακινήσει τον παρορμητικό χρόνο παιχνιδιού που περιλαμβάνει ολόκληρο τον εγκέφαλο και το σώμα μας ως ένα.

 

 

Τι να περιμένετε στη Μουσικοθεραπεία

 

Η μουσικοθεραπεία είναι ευεργετική για όλους μας, όχι μόνο για τα παιδιά μας, και οι συνεδρίες συνήθως περιλαμβάνουν κρίσιμη άσκηση επικοινωνίας, καθώς και χαλάρωση του παιχνιδιού και των κινήτρων. Οι περισσότεροι θεραπευτές θα μας δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε αργά αυτές τις νέες δεξιότητες εισάγοντας ένα πράγμα κάθε φορά, είτε πρόκειται για τραγούδι, χορό, ακρόαση ή για να παίζουμε τους δικούς μας ήχους σε ένα όργανο, αλλά κάθε τάξη ή πρόγραμμα πρέπει να προσφέρει υπομονή και ένα χρηματοκιβώτιο περιβάλλον εκμάθησης

 

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Μουσικοθεραπεία, Ανάπτυξη Επικοινωνίας, Αυτισμός, Λογοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδιών

  

Πηγή: https://nursejournal.org/community/the-benefits-of-music-therapy-for-autistic-children/

 

EπιμέλειαΠαπάζογλου Χαράλαμπος, Λογοθεραπευτής

 

 

  

 

Είστε γονέας και θέλετε να δείτε αν το παιδί σας εμφανίζει δυσκολίες;

Γονείς από όλες τις περιοχές κάνουν ΔΩΡΕΑΝ❗️:

✅Ανίχνευση Δυσκολιών

✅Εντοπίζουν Ειδικούς αποκλειστικά για παιδιά.

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του https://doctorkids.gr/el τελείως δωρεάν και γίνεται ο ειδικός του παιδιού σας.

 

 

 

Είστε ειδικός και θέλετε να γίνετε μέλος της μεγάλης ομάδας του Dr Kids;Συμπληρώστε τη φόρμα και κάντε την εγγραφή σας.

Επικοινωνία
Doctor Kids
Mail : info@doctorkids.gr
Social Media
Εισαγωγή
Στο doctor kids στόχος μας είναι να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο του γονέα στον δύσκολο αγώνα της ανατροφής του παιδιού του. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να εντοπίσει πιθανές δυσκολίες του παιδιού απο μικρή ηλικία και να τον οδηγήσουμε στην πρώιμη παρέμβαση ώστε να εξαλειφθούν οι αποκλίσεις.