Είναι το παιδί μου έτοιμο να πάει στο δημοτικό;

Αρχική / Είναι το παιδί μου έτοιμο να πάει στο δημοτικό;
  Ιουν 25, 2020

Είναι το παιδί μου έτοιμο να πάει στο δημοτικό;

 

Ήρθε η στιγμή που το παιδί σας θα πάει στο Δημοτικό.Η έναρξη της πρώτης δημοτικού είναι ένα μεγάλο βήμα για τα μικρά παιδιά.Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αναφέρεται ο όρος "σχολική ετοιμότητα”.Τι σημαίνει πραγματικά όμως; Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για το Δημοτικό;


 

 

  
 
 
Η σχολική ετοιμότητα αφορά ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης και συμπεριφορών που επιτρέπουν στα παιδιά να συμμετέχουν επιτυχώς στο σχολείο. Πολλοί γονείς θεωρούν οτι η σχολική ετοιμότητα σημαίνει οτι το παιδί είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει και να κάνει τα βασικά μαθηματικά πριν την έναρξη της πρώτης δημοτικού. Ωστόσο αυτό είναι λάθος! Η σχολική ετοιμότητα αφορά την κατάκτηση των παρακάτω δεξιοτήτων:
 
Θέλεις να ανιχνεύσεις την σχολική ετοιμότητα του παιδιού σου; Κατέβασε Δωρεάν την Εφαρμογή Εδώ: https://doctorkids.gr/el/page/download_app

 

 

 

 

 Συναισθηματικές

Να είναι σε θέση να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, να μπορεί να επικεντρωθεί σε εργασίες, να ακολουθεί οδηγίες, να αντιμετωπίζει το άγχος του νέου σχολικού περιβάλλοντος και να κατανοεί τους κανόνες.

 

 Κοινωνικές

 Να είναι σε θέση να ταιριάξει με άλλα παιδιά, να επιδείξει βασικούς τρόπους, να μπορεί να παίζει ανεξάρτητος αλλά και με άλλα παιδιά.

 

 Ανεξαρτησία

Βασικές δεξιότητες για τη κάλυψη των αναγκών του χωρίς επίβλεψη ενηλίκων, όπως τουαλέτα, ντύσιμο, ξετύλιγμα του κολατσιού και τη διαχείριση των αντικειμένων του.

 

 Φυσική υγεία και συντονισμός.

Λεπτές κινητικές δεξιότητες (κράτημα του μολυβιού,γύρισμα των σελίδων σε ένα βιβλίο) , συντονισμό και φυσική υγεία (τρέξιμο,άλμα,παιχνίδι με μπάλα).

 

 Γνωστικές

Βασική γνώση αριθμών, ικανότητα σκέψης, ικανότητα εναλλαγής της σειρά (περιμένω τη σειρά μου με ηρεμία).

 

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε;

 

Εδώ είναι μερικά εύκολα βήματα που μπορείτε να κάνετε  για να βοηθήσετε το μικρό σας να προετοιμαστεί για την έναρξη του σχολείου.

 

 Προσπαθήστε να κανονίσετε συναντήσεις στις οποίες το παιδί σας θα παίζει με άλλο παιδί το οποίο θα εγγραφεί στο ίδιο σχολείο. Αυτό δίνει στο παιδί σας την ευκαιρία να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες-και θα του δώσει μια αίσθηση ασφάλειας επειδή θα έχει έναν φίλο για να μιλήσουν όταν θα ξεκινήσουν το σχολείο.

 

 Αφήστε το παιδί σας να ζωγραφίσει με διαφορετικά μέσα και χρώματα όπως μολύβια,κραγιόν και άλλα ώστε να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις λεπτές του δεξιότητες και θυμηθείτε να επαινείτε τις προσπάθειές του.

 

 Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αυτονομηθεί δηλαδή να ντύνεται, να γδύνεται, να χρησιμοποιεί την τουαλέττα.

 

 Να παρακινείτε το παιδί σας να συνομιλεί μαζί σας-ρωτήστε, ακούστε τις απαντήσεις του και ενθαρρύνετε το να μιλήσει για το τι σκέφτεται και αισθάνεται ώστε να μπορεί να εκφραστεί στους νέους φίλους και δασκάλους.

 

 Διαβάστε με το παιδί σας όσο πιο συχνά γίνεται .Εάν το μικρό σας έχει ήδη κάποιες δεξιότητες ανάγνωσης αυτό είναι υπέροχο! Αν όχι,μην ανησυχείτε-θα μάθουν πως να διαβάζουν στο σχολείο.Το να απολαμβάνετε βιβλία μαζί, αναπτύσσει δεξιότητες πρώιμου γραμματισμού και ενθαρρύνει την αγάπη για την ανάγνωση.Όταν διαβάζετε με το μικρό σας, μιλήστε  του  για την ιστορία, επισημάνετε νέες λέξεις και κάνετε ερωτήσεις-αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση, το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές του δεξιότητες.

 

 Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μια βασική ευαισθητοποίηση σχετικά με τους αριθμούς βοηθώντας με αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι. Θα μπορούσε να βάλει στο τραπέζι τουβλάκια και να τα μετράει, να ταιριάζει κάλτσες ή να μετράει τα συστατικά κατά την μαγειρική μαζί σας.

 

 Παίξτε παιχνίδια με το μικρό σας-τα απλά επιτραπέζια παιχνίδια και τα παιχνίδια με κάρτες είναι ιδανικά για την εναλλαγή της σειράς, το μοίρασμα και την διαχείριση καταστάσεων όπως νίκη ή ήττα.

 

Να θυμάστε οτι κάθε παιδί έχει δικό του ρυθμό ανάπτυξης και έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, ενδιαφέροντα, ιδιοσυγκρασία και προσέγγιση στη μάθηση. Μην ανησυχείτε εαν το παιδί σας δεν επιδεικνύει όλες τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές της “σχολικής ετοιμότητας” που περιγράφονται παραπάνω. Θα βοηθήσει να μιλήσετε με τον δάσκαλό ή παιδαγωγό της προσχολικής ηλικίας για να σας παρέχουν συμβουλές.

 

 

 

Λέξεις Κλειδιά: Σχολική Ετοιμότητα, Συμβουλευτική Γονέων, Λογοθεραπεία, Προσχολική ηλικία, Φωνολογική Ενημερότητα

 

ΣυγγραφείςLearning Potential, Australian Government

 

Πηγήhttps://www.learningpotential.gov.au/articles/is-your-child-ready-for-big-school

 

Eπιμέλεια: Κυβρακίδης Γιάννης Λογοθεραπευτής, επιστημονικός υπεύθυνος κέντρου ειδικών  θεραπειών Νους & Λόγος, Θεσσαλονίκη Επταπυργίου 60, Συκιές τηλ γραμματεία: 2310.540.217, επιστημονικός υπεύθυνος Ακαδημίας Θεραπευτικής Καλαθοσφαίρισης Νους Λόγος & Άθληση, έδρα Θεσσαλονίκη τηλ. Γραμματείας:2310.540.217

 

  

 

Είστε γονέας και θέλετε να δείτε αν το παιδί σας εμφανίζει δυσκολίες;

Γονείς από όλες τις περιοχές κάνουν ΔΩΡΕΑΝ❗️:

✅Ανίχνευση Δυσκολιών

✅Εντοπίζουν Ειδικούς αποκλειστικά για παιδιά.

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του https://doctorkids.gr/el τελείως δωρεάν και γίνεται ο ειδικός του παιδιού σας.

 

Είστε ειδικός και θέλετε να γίνετε μέλος της μεγάλης ομάδας του Dr Kids;Συμπληρώστε τη φόρμα και κάντε την εγγραφή σας.

Επικοινωνία
Doctor Kids
Mail : info@doctorkids.gr
Social Media
Εισαγωγή
Στο doctor kids στόχος μας είναι να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο του γονέα στον δύσκολο αγώνα της ανατροφής του παιδιού του. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να εντοπίσει πιθανές δυσκολίες του παιδιού απο μικρή ηλικία και να τον οδηγήσουμε στην πρώιμη παρέμβαση ώστε να εξαλειφθούν οι αποκλίσεις.