Συμβουλές για την ανατροφή ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού
Συμβουλές για την ανατροφή ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού.
Ως γονέας πιθανότατα έχετε ξοδέψει πολύ χρόνο για να σκεφτείτε το μέλλον του παιδιού σας. Ακόμη περισσότερο χρόνο έχετε ξοδέψει αν το παιδί σας είναι στο φάσμα του αυτισμού. Εκτός από την ιατρική περίθαλψη και τις θεραπείες που μπορεί να ακολουθείτε για να βοηθήσετε τον γιο ή την κόρη σας υπάρχουν απλά καθημερινά πράγματα που κάνουν την διαφορά.
Εστιάστε στα θετικά. Όπως όλα τα παιδιά έτσι και τα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος συχνά ανταποκρίνονται καλύτερα στην θετική ενίσχυση. Αυτό σημαίνει οτι επαινείς το παιδί για τις “σωστές” συμπεριφορές και έτσι θα το κάνεις να νιώσει καλύτερα. Κατά την θετική ενίσχυση να είστε συγκεκριμμένοι, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι σας άρεσε στην συμπεριφορά τους. Βρείτε ωραίους τρόπους επιβράβευσης είτε με χρόνο παιχνιδιού είτε με ένα μικρό βραβείο όπως αυτοκόλλητο.
Να παραμένετε συνεπείς και σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τα παιδιά με αυτισμό λατρεύουν τις ρουτίνες. Βεβαιωθείτε οτι του παρέχετε συνεπή καθοδήγηση και αλληλεπίδραση ώστε να έχει ένα καλό πλαίσιο να γενικεύει μαζί σας τους θεραπευτικούς στόχους (δηλαδή αυτά που μαθαίνει από τους θεραπευτές του). Αυτό μπορεί να διευκολύνει την εκμάθηση και την παγίωση νέων δεξιοτήτων και συμπεριφορών και να τους βοηθήσει να εφαρμόζουν καθημερινά αυτά που μαθαίνουν από την θεραπεία. Μιλήστε με τους δασκάλους και τους θεραπευτές του παιδιού και προσπαθήστε να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εμπεριέχει ένα σύνολο τεχνικών και μεθόδων αλληλεπίδρασης ώστε να μπορείτε να μετεφέρετε αυτά που δουλεύει στο σπίτι.
Βάλτε παιχνίδι στο πρόγραμμα. Η εύρεση δραστηριοτήτων που μοιάζουν περισσότερο με διασκέδαση και λιγότερο με θεραπεία ή εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να “ανοίξει” επικοινωνιακά και να συνδεθεί μαζί σας.
Δώστε του χρόνο. Μην αποθαρρύνεστε εαν το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται καλά σε μια πρόσέγγισή σας. Μείνετε θετικοί και δώστε χρόνο στην προσέγγισή σας.
Πάρτε το παιδί μαζί σας σε καθημερινές δραστηριότητες. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις παιδιών αυτό να είναι αδύνατον λόγω της απροβλεπτης συμπεριφοράς. Ωστόσο στις περιπτώσεις που είναι ρεαλιστικό το να συμμετέχει το παιδί σας στις καθημερινές δραστηριότητες όπως τα ψώνια ή το ταχυδρομείο κ.α μπορεί να το βοηθήσει να συνηθίσει τον κόσμο γύρω του και να παγιώσει τους θεραπευτικούς στόχους.
Λάβετε υποστήριξη. Η υποστήριξη απο άλλες οικογένειες,επαγγελματίες και φίλους μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά. Μοιραστείτε συμβουλές και πληροφορίες και συναντήστε άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Ακόμη η ατομική ή συζυγική ή οικογενειακή συμβουλευτική μπορεί να σας παρέχει σημαντική βοήθεια. Σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει την ζωή σας λίγο πιο εύκολη και ζητήστε βοήθεια.
Εξετάστε το ενδεχόμενο κάποιας ανάπαυλας. Φροντίστε τον εαυτό σας και κάντε συχνά διαλείμματα που θα ενισχύσουν εσάς ώστε όταν επιστρέψετε να είστε ακόμα πιο έτοιμοι να βοηθήσετε το παιδί σας.
Λέξεις Κλειδιά: Αυτισμός, Αναπτυξιακές Διαταραχές ,Δυσκολίες Επικοινωνίας, Συμβουλευτική Γονέων,
Συγγραφείς: Renee A. Alli, MD
Πηγή: https://www.webmd.com/brain/autism/parenting-child-with-autism
Eπιμέλεια: Κυβρακίδης Γιάννης Λογοθεραπευτής, επιστημονικός υπεύθυνος κέντρου ειδικών θεραπειών Νους & Λόγος, Θεσσαλονίκη Επταπυργίου 60, Συκιές τηλ γραμματεία: 2310.540.217, επιστημονικός υπεύθυνος Ακαδημίας Θεραπευτικής Καλαθοσφαίρισης Νους Λόγος & Άθληση, έδρα Θεσσαλονίκη τηλ. Γραμματείας:2310.540.217
Είστε γονέας και θέλετε να δείτε αν το παιδί σας εμφανίζει δυσκολίες;
Γονείς από όλες τις περιοχές κάνουν ΔΩΡΕΑΝ❗️:
✅Ανίχνευση Δυσκολιών
✅Εντοπίζουν Ειδικούς αποκλειστικά για παιδιά.
Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του https://doctorkids.gr/el τελείως δωρεάν και γίνεται ο ειδικός του παιδιού σας.