Πως να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠ-Υ

Αρχική / Πως να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠ-Υ
  Οκτ 02, 2020

Πως να βοηθήσετε το παιδί σας με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ).

 

                

 

Η καθημερινότητα με ένα παιδί ή έφηβο με διαταραχή ελλειματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τις καθημερινές προκλήσεις,να διοχετεύσει την ενέργειά του ώστε να δημιουργήσει στιγμές μεγαλύτερης ηρεμίας στην οικογένειά σας. Όσο πιο νωρίς και με μεγαλύτερη οργάνωση και συνέπεια αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του παιδιού σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν τα παιδιά να επιτύχουν στην ζωή τους.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ γενικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτελεστική λειτουργικότητα, δηλαδή το σύνολο γνωστικών διαδικασιών που εμπλέκονται για να σχεδιάζουν, να οργανώνουν, να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να ολοκληρώνουν τα καθήκοντά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να χρειαστεί να παρέχετε επιπλέον καθοδήγηση και βοήθεια κατά την εκτέλεση ενώ το παιδί σταδιακά θα αποκτά τις δικές του εκτελεστικές δεξιότητες.

Παρ’όλο που τα στοιχεία της ΔΕΠ-Υ στο παιδί σας ενδέχεται να σας προκαλούν νευρικότητα, είναι σημαντικό να θυμάστε οτι το παιδί την στιγμή που φαίνεται να σας αγνοεί, να σας ενοχλεί ή να σας ντροπιάζει δεν το κάνει εσκεμμένα.Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ θέλουν να κάθονται ήσυχα,να έχουν το δωμάτιό τους καθαρό και οργανωμένο, θέλουν να κάνουν οτι τους λέτε να κάνουν αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να το πραγματοποιήσουν αυτό.

Εάν μπείτε στην θέση του παιδιού σας και έχετε κατά νου οτι η ΔΕΠ-Υ είναι εξίσου απογοητευτική για το ίδιο τότε θα είναι πιο εύκολο για εσάς να είστε πιο θετικοί και υποστηρικτικοί απένταντί του. Με υπομονή, αγάπη και συμπόνια μπορείτε να διαχειριστείτε την ΔΕΠ-Υ ενώ παράλληλα θα απολαμβάνετε ένα σταθερό και ευτυχισμένο σπίτι.

 

ΔΕΠ-Υ και οικογένεια     

Προτού γίνεται ένας πετυχημένος γονέας παιδιού με ΔΕΠ-Υ είναι σημαντικό να κατανοήσετε την επίδραση των συμπτωμάτων που έχει στην οικογένειά σας.Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ  εκδηλώνουν μια σειρά απο συμπεριφορές που συχνά μπορούν να διαταράξουν την οικογενειακή ζωή. Συχνά δεν “ακούνε” τις οδηγίες των γονέων, έτσι δεν τους υπακούνε. Είναι αποδιοργανωμένοι και εύκολα αποσπώνται με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να περιμένουν. Ξεκινάνε μια δραστηριότητα/εργασία και ξεχνούν να την ολοκληρώσουν-πόσο μάλλον να τακτοποιήσουν τον χώρο μετά την ανολοκλήρωτη προσπάθειά τους. Τα παιδιά με παρορμητικότητα συχνά διακόπτουν συνομιλίες, ζητάνε την προσοχή σε ακατάλληλο χρονικό σημείο, μιλούν χωρίς να σκέφτονται, λέγοντας άσχετα θέματα ως προς το πλαίσιο και το θέμα της συζήτησης. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να τα πάρεις μαζί σου στο κρεβάτι και να κοιμηθείς. Παιδιά με υπερκινητικότητα συχνά μπορούν να βρεθούν σε κίνδυνο.

Εξ’αιτίας αυτών των συμπεριφορών, τα αδέρφια των παιδιών με ΔΕΠ-Υ αντιμετωπίζουν μια σειρά απο καθημερινές προκλήσεις. Οι ανάγκες τους λαμβάνουν συχνά λιγότερη προσοχή απο αυτές του παιδιού με ΔΕΠ-Υ. Οι επιτυχίες τους μπορεί να γιορτάζονται λιγότερο ή να θεωρούνται δεδομένες. Ξαφνικά τους ανατίθενται ο ρόλος του βοηθού γονέα και κατηγορούνται όταν ο αδελφός ή η αδελφή με ΔΕΠ-Υ κάνει κάτι “κακό” ενώ τους προσέχουν.Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα αδέλφια να αγαπάνε το αδερφάκι τους με ΔΕΠ-Υ αλλά συχνά να ζηλεύουν και δυσαρεστούνται.

Οι απαιτήσεις ανατροφής ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ μπορεί να είναι εξαντλητικές τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η δυσκολία του παιδιού σας στο να σας “ακούει” μπορεί να σας οδηγήσει σε απογοήτευση και η απογοήτευση σε θυμό ο οποίος σας προκαλεί το αίσθημα της ενοχής-για το θυμό που νιώθετε. Προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ πρέπει να είστε σε θέση να πετύχετε ένα συνδυασμό συμπόνιας και συνέπειας. Ζώντας σε ένα σπίτι το οποίο παρέχει αγάπη και οργάνωση είναι το πιο ιδανικό πλαίσιο για να βοηθήσει ένα παιδί ή έναν έφηβο να μάθει να διαχειρίζεται την ΔΕΠ-Υ.

 

Συμβουλή γονέων 1: Μείνετε θετικοί και υγιείς.

 

 

Ως γονέας διαμορφώνετε την καθημερινότητα του παιδιού σας όσον αφορά την συναισθηματική και σωματική υγεία του παιδιού σας. Ελέγχετε πολλούς από τους παράγοντες που μπορούν να επηρρεάσουν θετικά τα συμπτώματα της διαταραχής του παδιού σας.

Διατηρήστε μια θετική στάση.Τα πλεονεκτήματά σσς για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ΔΕΠ-Υ είναι η θετική σας στάση και η κοινή λογική. Όταν είστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, είναι πιο πιθανό να είστε σε θέση να συνδεθείτε με το παιδί σας και να το βοηθήσετε να είναι ήρεμο και συγεντρωμένο.

Διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ. Να θυμάστε οτι η συμπεριφορά του παιδιού σας σχετίζεται με μια διαταραχή.Τις περισσότερες φορές δεν είναι σκόπιμη. Αυτό που είναι ενοχλητικό σήμερα μπορεί να είναι μια αστεία οικογενειακή ιστορία σε δέκα χρόνια.

Μην ασχολείστε με τα μικρά πράγματα που δεν γίνονται στο σπίτι και να είστε πρόθυμοι να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς. Μια δουλειά που έχει απομείνει δεν είναι μεγάλη υπόθεση όταν το παιδί σας έχει ολοκληρώσει δύο άλλες στο σπίτι. Αν είστε τελειομανής, όχι μόνο θα είστε διαρκώς δυσαρεστημένοι αλλά θα δημιουργείτε και στο παιδί σας στόχους που δεν θα είναι ποτέ επιτεύξιμοι.

Πιστέψτε στο παιδί σας. Να σκέφτεστε όλα τα θετικά του παιδιού σας τα οποία είναι πολύτιμα και μοναδικά. Πιστέψτε οτι το παιδί σας μπορεί να μάθει, να αλλάξει, να ωριμάσει και να πετύχει.

Εσείς ως γονέας αποτελείτε το κυρίαρχο πρότυπο του παιδιού σας και πιο σημαντική πηγή ζωής, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε έναν υγιή τρόπο ζωής. Αν είστε εξουθενωμένοι ή δεν έχετε υπομονή, ρισκάρετε να χάσετε την οργάνωση και την υποστήριξη που έχετε ρυθμίσει τόσο προσεκτικά για το παιδί σας.

Ζητήστε υποστήριξη. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε στην ανατροφή ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ είναι οτι δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Συζητήστε με τους γιατρούς,τους θεραπευτές και τους δασκάλους του παιδιού σας.

Κάνω διαλείμματα. Οι φίλοι και η οικογένεια σας όταν σας προσφέρουν βοήθεια για να σας κρατήσουν το παιδί σας μην αισθάνεστε άσχημα να αφήνετε το παιδί αλλά να αποδεχτείτε την προσφορά τους και με ειλικρίνεια να δώσετε οδηγίες που θεωρείτε οτι θα βοηθήσουν στον καλύτερο χειρισμό του παιδιού σας.

Προσέχετε τον εαυτό σας. Να τρώτε σωστά,να ασκείστε και βρείτε τρόπους που σας κρατάνε ήρεμους.

 

 

Συμβουλή γονέων 2: Καθιερώστε ένα πρόγραμμα και τηρήστε το.

 

 

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι πιθανότερο να επιτύχουν στην ολοκλήρωση εργασιών όταν οι εργασίες εκδηλώνονται σε προβλέψιμα μοτίβα και μέρη. Η δουλειά σας είναι να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε τη δομή στο σπίτι σας ώστε το παιδί να γνωρίζει τι να περιμένει και τι περιμένετε απο αυτό.

 

Συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠ-Υ να μείνει εστιασμένο και οργανωμένο:

 

Ακολουθήστε μια ρουτίνα. Είναι σημαντικό να καθορίσετε τον χρόνο και το χώρο για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας. Δημιουργήστε απλά και προβλέψιμα τελετουργικά για τα γεύματα, την εργασία, το παιχνίδι και τον ύπνο. Ετοιμάστε τα ρούχα του παιδιού σας για την επόμενη μέρα πριν πάτε για ύπνο και βεβαιωθείτε οτι τα έχετε τοποθετήσει οργανωμένα σε ένα μέρος, ώστε το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει το παιδί θα είναι να τα φορέσει.

Χρησιμοποιήστε ρολόγια και χρονοδιακόπτες. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε ρολόγια σε όλο το σπίτι, με ένα μεγάλο στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας. Αφήστε αρκετό χρόνο για το τι χρειάζεται να κάνει το παιδί σας, όπως η εργασία στο σπίτι, ή για την προετοιμασία του το πρωί. Χρησιμοποιήστε έναν χρονοδιακόπτη για την εργασία ή για τους χρόνους μετάβασης απο εργασία σε εργασία, όπως παράδειγμα την μετάβαση απο το παιχνίδι στην προετοιμασία για ύπνο.

Απλοποιήστε το πρόγραμα του παιδιού σας.  Είναι καλό να αποφύγετε τον χρόνο αδράνειας δηλαδή τον χρόνο στον οποίο το παιδί σας δεν ασχολείται με τίποτα, ωστόσο το παιδί σας μπορεί να μην ανταποκριθεί αν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες μετά το σχολείο. Θα πρέπει να διαμορφώσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα στο παιδί σας με βάση τις ικανότητές του και τις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων.

Δημιουργήστε ένα ήσυχο μέρος. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει ένα ήσυχο,δικό του χώρο.Τον χώρο θα τον χρησιμοποιεί για να κάνει διάλειμμα για ένα συγκεκριμμένο χρονικό διάστημα.

Βάλτε τα δυνατά σας για να είστε τακτοποιημένοι και οργανωμένοι Διαμορφώστε το σπίτι σας με οργάνωση και βεβαιωθείτε οτι το παιδί σας γνωρίζει οτι όλα έχουν την θέση τους.

 

Αποφύγετε τα προβλήματα κρατώντας τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ απασχολημένα.

 

Για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ ο χρόνος αδράνειας  μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους και να δημιουργήσει χάος στο σπίτι σας. Είναι σημαντικό να κρατάτε ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ  απασχολημένο χωρίς να συσσωρεύετε τόσο πολλά πράγματα που “πνίγουν” το παιδί.

Κάντε εγγραφή του παιδιού σας σε ένα άθλημα, μια τέχνη ή μουσική. Στο σπίτι οργανώστε απλές δραστηριότητες που γεμίζουν τον χρόνο του παιδιού σας. Δραστηριότητες του σπιτιού όπως να σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε, να παίξετε ένα επιτραπέζιο ή να κάνετε μια ζωγραφιά.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε την υπερβολική χρήση της τηλεόρασης, των παιχνιδιών στον υπολογιστή για να γεμίσετε τον χρόνο τους. Δυστυχώς, το πρόγραμμα της τηλεόρασης και τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται ολοένα και πιο βίαια στην φύση τους και μπορούν μόνο να αυξήσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ του παιδιού σας.

 

 

Συμβουλή γονέων 3: Ενθαρρύνετε την κίνηση και τον ύπνο.

 

 

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ  συχνά έχουν ενέργεια  να ξοδέψουν. Τα οργανωμένα αθλήματα και άλλες σωματικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να βγάλουν την ενέργειά τους με υγιείς τρόπους και να εστιάσουν την προσοχή τους σε συγκεκριμμένες κινήσεις και δεξιότητες. Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι ατελείωτα: βελτιώνει τη συγκέντρωση, μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος ενώ προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το πιο σημαντικό όμως  για τα παιδιά με ελλείψεις προσοχής είναι το γεγονός ότι η άσκηση οδηγεί σε καλύτερο ύπνο, το οποίο με την σειρά του μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ.

Βρείτε ένα άθλημα που το παιδί σας θα απολαύσει και θα ταιριάζει στις δυνατότητές του. Για παράδειγμα,τα αθλήματα όπως το σόφτμπολ που έχουν αργό ρυθμό δεν είναι και οτι καλύτερο για παιδιά με προβλήματα προσοχής. Ατομικά ή ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ και το χόκεϊ που απαιτούν συνεχή κίνηση είναι οι καλύτερες επιλογές. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορούν επίσης να επωφεληθούν απο την εκπαίδευση σε πολεμικές τέχνες τα οποία ενισχύουν και την σκέψη κατά την διάρκεια της εκτέλεσης.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να κάνει τον καθένα λιγότερο προσεκτικό, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο ιδίως για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Τα προβλήματα προσοχής μπορούν να οδηγήσουν σε υπερδιέργεση και δυσκολία στον ύπνο. Ένας συνεπής και πρώιμος ύπνος (καθημερινά ίδια ώρα, νωρίς) είναι η πιο χρήσιμη στρατηγική  για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος αλλά μπορεί να μην το λύσει εντελώς.

                       

            Βοηθήστε το παιδί σας να ξεκουραστεί καλύτερα δοκιμάζοντας μία ή περισσότερες απο τις ακόλουθες  στρατηγικές:

 

Μειώστε τον χρόνο τηλεόρασης και αυξήστε τις δραστηριότητες του παιδιά σας και τα επίπεδα άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εξαλείψτε την καφεΐνη απο τη διατροφή του παιδιού σας.

Δημιουργήστε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο θα “ρίχνετε¨τα επίπεδα δραστηριότητας για περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο. Βρείτε τις πιο ήσυχες δραστηριότητες όπως ζωγραφική, ανάγνωση ή ήρεμο παιχνίδι.

Χρησιμοποιήστε λεβάντα ή άλλα αρώματα στο δωμάτιο του παιδιού σας. Το άρωμα μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το παιδί σας.

Χρησιμοποιήστε ταινίες χαλάρωσης ως έναν ήχο που θα συνοδεύει το παιδί σας όταν κοιμάται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλούς ήχους που υπάρχουν  διαθέσιμοι στο διαδίκτυο όπως αυτούς της φύσης και της χαλαρωτικής μουσικής.

 

Τα οφέλη της “ώρας στην φύση” στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ

Οι έρευνες δείχνουν οτι τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ επωφελούνται απο το να περνούν χρόνο στη φύση.Τα παιδιά βιώνουν μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ όταν παίζουν σε ένα πάρκο γεμάτο γρασίδι και δέντρα παρά σε μια τυπική παιδική χαρά. Σημειώστε αυτήν την πολλά υποσχόμενη και απλή προσέγγιση στην διαχείριση της ΔΕΠ-Υ.

 

 

 

Συμβουλή γονέων 4: Καθορίστε σαφείς προσδοκίες και κανόνες.

 

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ χρειάζονται ξεκάθαρους κανόνες που μπορούν να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν.Κάντε τους κανόνες συμπεριφοράς για την οικογένεια απλούς και σαφείς. Γράψτε τους κανόνες και κρεμάστε τους σε ένα μέρος όπου το παιδί σας θα μπορεί εύκολα να τους διαβάσει.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ ανταποκρίνονται ιδιαίτερα καλά σε οργανωμένα συστήματα επιβράβευσης και συνεπειών. Είναι σημαντικό να εξηγηθεί τι θα συμβεί όταν οι κανόνες δεν τηρούνται.Τέλος, να είστε συνεπείς στο πρόγραμμά σας, ακολουθήστε κάθε φορά την ανταμοιβή ή την συνέπεια που έχετε ορίσει.

Καθώς δημιουργείτε αυτές τις σταθερές δομές, λάβετε υπόψη οτι τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συχνά δέχονται κριτική. Να είστε ευγενικοί και να επαινείτε το παιδί σας. Ο έπαινος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για παιδιά που έχουν ΔΕΠ-Υ. Αυτά τα παιδιά δέχονται όλη την ώρα παρατηρήσεις για την συμπεριφορά τους αλλά ελάχιστη θετική ενίσχυση.

Ένα χαμόγελο, ένα θετικό σχόλιο ή κάποια επιβράβευση απο εσάς μπορεί να βελτιώσει την προσοχή, τη συγκέντρωση  και να σας βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του παιδιού σας. Κάνετε το καλύτερο για να εστιάσετε στο να δίνετε συχνά επαίνους για την κατάλληλη συμπεριφορά και την ολοκλήρωση των εργασιών, δίνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα αρνητικά σχόλια σε ακατάλληλη συμπεριφορά ή κακή απόδοση στις εργασίες που έχει αναλάβει. Ανταμείψτε το παιδί σας για τα μικρά επιτεύγματα,τα οποία μπορεί να θεωρείτε δεδομένα.

 

 

 

Συμβουλή γονέων 5: Βοηθήστε το παιδί σας να τρώει σωστά.

 

Η διατροφή δεν αποτελεί άμεση αιτία για την διαταραχή έλλειψης προσοχής αλλά η τροφή μπορεί και επηρρεάζει την ψυχική κατάσταση του παιδιού σας, η οποία με τη σειρά της φαίνεται να επηρρεάζει τη συμπεριφορά .Παρακολουθώντας και τροποποιώντας το πότε και το πόσο τρώει το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ.

Όλα τα παιδιά επωφελούνται απο τα φρέσκα τρόφιμα, τους ορισμένους χρόνους γεύματος, και την μη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών. Αυτές οι συμβουλές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στις περιπτώσεις παιδιών με ΔΕΠ-Υ των οποίων η παρορμητικότητα και η αποστροφή μπορούν να οδηγήσουν σε “χαμένα” γεύματα, διαταραγμένο φαγητό και υπερκατανάλωση.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι γνωστά για το οτι δεν τρώνε τακτικά. Χωρίς γονική καθοδήγηση τα παιδιά μπορεί να μην τρώνε για ώρες και στην συνέχεια να καταναλώσουν ότι βρίσκεται γύρω τους. Το αποτέλεσμα  μπορεί να είναι καταστροφικό για τη σωματική υγεία του παιδιού.

Αποτρέψτε τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες προγραμματίζοντας θρεπτικά γεύματα ή σνακ για το παιδί σας με συχνότητα όχι μεγαλύτερη των τριών ωρών. Τα γεύματα μπορούν να είναι προγραμματισμένα ώστε να αποτελούν ένα διάλειμμα μέσα στην ημέρα ανάμεσα στις εργασίες της ημέρας.

  • Απαλλαγείτε απο τα πρόχειρα τρόφιμα
  • Βγάλτε απο το σπίτι τα λιπαρά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα
  • Δώστε στο παιδί σας ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμινών
  • Κλείστε τις τηλεοράσεις που σας κατακλύζουν με διαφημίσεις που περιλαμβάνουν πρόχειρα τρόφιμα

 

 

Συμβουλή γονέων 6: Διδάξτε το παιδί σας πως να κάνετε φίλους.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν συχνά δυσκολία στις απλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Δεν τα καταφέρνουν στο να κατανοήσουν κοινωνικές συμβάσεις και μπορεί να μιλούν πάρα πολύ, να διακόπτουν συνέχεια και να φαίνονται στους συνομιλητές τους επιθετικοί ή πολύ “έντονοι”. Η συναισθηματική τους ανωριμότητα μπορεί να τους κάνει να ξεχωρίζουν απο τα παιδιά της ηλικίας τους και να τους κάνουν στόχους για ¨πειράγματα”.

Μην ξεχνάτε οτι πολλά παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι εξαιρετικά έξυπνα και δημιουργικά.Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς τους μπορεί να εκνευρίσουν τους γονείς και τους δασκάλους αλλά στους συνομιλίκους τους μπορεί να φαίνονται αστείοι και γοητευτικοί.

 

Βοηθώντας ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες

 Είναι δύσκολο για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να μάθουν κοινωνικές δεξιότητες και κοινωνικούς κανόνες. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠ-Υ να γίνει καλύτερος ακροατής, να μάθει να διαβάζει τα πρόσωπα των ανθρώπων και τη γλώσσα του σώματος και να αλληλεπιδρά πιο ομαλά.

  • Μιλήστε απαλά αλλά με ειλικρίνεια στο παιδί σας για τις προκλήσεις και το πως θα κάνετε αλλαγές
  • Κάντε παιχνίδια ρόλου κοινωνικού περιεχομένου με το παιδί σας. Αλλάξτε ρόλους συχνά και προσπαθήστε να τους κάνετε να διασκεδάσουν.
  • Προσέξτε στην επιλογή των παιδιών που παίζουν με το παιδί σας να έχουν παρόμοιες γλωσσικές και σωματικές ικανότητες.
  • Προσκαλέστε μόνο έναν ή δύο φίλους κάθε φορά. Παρακολουθήστε τους προσεκτικά ενώ παίζουν και έχετε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για το χτύπημα, την ώθηση και την φωνή.
  • Δημιουργήστε τον χρόνο και τον χώρο για το παιδί σας για να παίξει και επιβραβεύετε συχνά τις καλές συμπεριφορές.

 

 

 

Συγγραφείς:  Melinda Smith,M.A and Jeanne Segal, Ph.D

 

Πηγή: https://www.helpguide.org/articles/add-adhd/when-your-child-has-attention-deficit-disorder-adhd.htm

 

Eπιμέλεια: Κυβρακίδης Γιάννης Λογοθεραπευτής, επιστημονικός υπεύθυνος κέντρου ειδικών  θεραπειών Νους & Λόγος, Θεσσαλονίκη Επταπυργίου 60, Συκιές τηλ γραμματεία: 2310.540.217, επιστημονικός υπεύθυνος Ακαδημίας Θεραπευτικής Καλαθοσφαίρισης Νους Λόγος & Άθληση, έδρα Θεσσαλονίκη τηλ. Γραμματείας:2310.540.217

 

 

 

Είστε γονέας και θέλετε να δείτε αν το παιδί σας εμφανίζει δυσκολίες;

Γονείς από όλες τις περιοχές κάνουν ΔΩΡΕΑΝ❗️:

✅Ανίχνευση Δυσκολιών

✅Εντοπίζουν Ειδικούς αποκλειστικά για παιδιά.

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του https://doctorkids.gr/el  τελείως δωρεάν και γίνεται ο ειδικός του παιδιού σας.

Είστε ειδικός και θέλετε να γίνετε μέλος της μεγάλης ομάδας του Dr Kids;Συμπληρώστε τη φόρμα και κάντε την εγγραφή σας.

Επικοινωνία
Doctor Kids
Mail : info@doctorkids.gr
Social Media
Εισαγωγή
Στο doctor kids στόχος μας είναι να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο του γονέα στον δύσκολο αγώνα της ανατροφής του παιδιού του. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να εντοπίσει πιθανές δυσκολίες του παιδιού απο μικρή ηλικία και να τον οδηγήσουμε στην πρώιμη παρέμβαση ώστε να εξαλειφθούν οι αποκλίσεις.